Szíves Szférák

A Szívesség Közösség egy a szivesseg.net oldal felhasználói számára nyitott közösségi játék, melyben az elindulás módja a Bizalom, a "pályák" pedig az egymást követő Szíves Szférák.

 

Bízom Gomb

2012. április elsején vezettük be a BÍZOM gombot, mert saját tapasztalatainkból arra jutottunk, hogy bár szórakoztató közösségi oldalakon ismerősöket gyűjteni, de ennél sokkal izgalmasabb, hogy kikben is Bízunk valójában.

A Szívesség Közösségben ezért:

  • minden felhasználói személyes profilon megtalálható a BÍZOM gomb 
  • a felhasználók nevei mellett pedig egy szám, hogy benne hányan bíznak 
  • Bizalmat csak Bizalmas adhat, tehát csak, aki már maga is kapott itt valakitől

 

 

A Játék

 1. sokan csak használják az oldalt, Isten hozta őket, státuszuk Vendég, és marad is az, amíg valakitől Bizalmat kapnak

 2. a közösségi játék akkor kezdődik, amikor valakitől Bizalmat kapsz (BÍZOM gomb = 1 Zöld Szív)

 3. ekkor automatikusan Tied a Bizalmas státusz, és ezzel immár a Közösségnek is Tagja vagy

 4. ezután Te is tudsz másoknak Bizalmat adni – és ezzel őket a Közösségbe meghívni 

 5. továbbá megnyílik a továbblépés lehetősége, ami a Cselekvő státusz – az Cselekvő aki Tesz a Közösségért

 6. a játékban résztvenni természetesen nem kötelező, az is teljesen Rendben van, ha maradsz Bizalmas, és kész

 7. azonban van tovább, sok érdekes és értékes tanulság vár, ha mégis belevágsz a soron következő szintekbe:

 

Szerepek kibontása

A Szférákat meghatározó Szerepek az alábbiak szerint épülnek egymásra – fontos, hogy egyik sem jobb mint a másik:  

1. érkezéskor mindenki VENDÉG = használhatja a rendszert, kapcsolódhat a nyilvános felületeken, csoportokban és eseményeken

2. aki másoktól bizalmat kap BIZALMAS = Bizalmat adhat, láthatja a személyes profilokat, küldhet belső üzeneteket, adományoz

3. aki ad magából a Közösségnek CSELEKVŐ = önkéntesként csapattag lehet, Helyi Kört vezethet, moderációs jogot kap

4. aki egy csoportért felelősséget vállal ÉS Vezető bizalmát élvezi FELELŐS = Csoportot vezet, képvisel, Tagokat szolgál 

5. aki egy tevékenységi kör vezetését vállalja ÉS Kurátor bizalmát élvezi VEZETŐ = a Felelősök munkáját segíti, gazdagít  

6. akit az Alapító erre felkér KURÁTOR = helyi nyelvi változat vezetője és felelőse, társalapító, az első ilyen a Spanyol

7. a Közösség alapja az ALAPÍTÓ = felelőssége az Irány és a Rendszer igazítása, Időszerűség, folyamatosan 

 

 

Közteherviselés

Tapasztalatunk az, hogy a részvétel intenzitásával és a felelősségvállalás mértékével arányosan nő a személyes hajlandóságunk arra, hogy a Közösség éltetésében pénzzel és/vagy önkéntesként részt vállaljunk.

a) az önkéntes munka bárki számára lehetőség – részletek a linkre kattintva, várunk szeretettel

b) tagdíjak nincsenek, de adományokat örömmel fogadunk – a helyi és csoporttalálkozókon gyűjtünk is

 

 

Háttér

A Szférák Rendszer alapja az első négy év válságokkal tűzdelt tapasztalatai árán szerzett megfigyelésünk, hogy a személyes részvételnek változó módjai és kihívásai vannak. 

Célunk vele, hogy mindenki a maga módján érezhesse magát otthonosan közöttünk ÉS közben az állapotának megfelelő következő kihívás is világos legyen. 

Oka ennek, hogy az emberi jószándékban feltétel nélkül bízva, Működési Rend nélkül indultunk 2008 novemberében, de az azóta eltelt idő válságokkal tűzdelt tapasztalatai egyértelműen megmutatták, hogy: 

  1. Nincsen játék szabályok nélkül ... káoszba fulladt az első, struktúra nélküli időszak, amiből azt tanultuk, hogy az emberi együttélésnek fontos, hogy legyenek világos, tehát Igaz és mindenki számára jól érthető keretei, sőt, hogy valójában nem is lehet játék játékszabályok nélkül, hiszen a szabályok határozzák meg, hogy mit is játszunk együtt.
     
  2. Egyéni állapotaink különböznek ... személyes állapotunk függvényében picit másképp érezzük magunkat otthonosan, aktuális kihívásaink is mások, és a Közösség életében is eltérő módokon veszünk részt, amire fontos tekintettel lenni, hogy mindenki a pillanatnyi helyzetéhez illeszkedő módon vehessen részt a Közös Térben.
     
  3. Felelősségvállalásunk elköteleződésünk mértékével arányos ... tehát annál erősebben él bennünk a szellemiség, annál ritkábban billenünk ki, annál kevésbé "szorulunk" külső keretekre, mely okból kívülről befelé haladva egyre kevésbé van struktúra, egyre nő a mozgástér, mert egyre nő az egyéni felelősség.

 

Ugyanezekről hosszabb és személyesebb előadás a Küldetésünk oldalon.

 

Szeretettel,

Joós István
alapító